30 juni: The Country Trailband in de Grote Kerk

Op zondag 30 juni 2024 houdt de IEC-Hoogeveen een zangdienst in de Grote Kerk aan de Grote Kerkstraat 40 in Hoogeveen met The Country Trailband.
Aanvang: 19.00 uur.
Deze band is landelijk bekend en is regelmatig via de radio te horen en ook op de televisie  te zien. Er is veel samenzang met de band met bekende liederen.
Er worden wel twee collectes gehouden voor de onkosten.
Namens de IEC- Hoogeveen bent U van harte welkom en neem familie, vrienden, buren  en kennissen ook mee.

De Country Trail Band tot Uw dienst!

Het begon in 1985. Zanger/gitarist Wim Pols en drummer Ruud van de Meeberg hadden in de countrymuziek al veel gedaan. Ze wilden graag naast hun seculiere optredens country gospel spelen en zochten gelijkgestemde muzikanten. Bij een optreden in een koffiebar in Dordrecht kwam Wim gitarist en banjospeler Mijndert van der Beek tegen. Hij en zijn zwager Hans Steeds, die basgitaar speelde, hadden wel oren naar zo’n muzikaal avontuur. Ze werkten mee aan de opname van de LP Living in the name of love. De samenwerking beviel, er kwamen aanvragen voor optredens en zo was de Country Trail Band geboren. De naam was ontleend aan het radioprogramma Country Trail, dat Wim voor de EO op Hilversum III presenteerde.

Begrip in kerkelijk Nederland

Dertig jaar later vormen Hans, Ruud en Wim nog steeds de vaste kern van de Country Trail Band. Mijndert is nog geregeld met zijn banjo als gast te horen op de CD’s van de band. De Country Trail Band is een begrip in kerkelijk Nederland en is graag gezien in zowel traditionele kerken als evangelische gemeenten. Muzikaal heeft de groep een intensieve ontwikkeling doorgemaakt. De wortels waren en zijn Amerikaanse country gospel. In de loop der jaren kwamen daar eigen Nederlandstalige liedjes bij omdat teksten in de moedertaal recht tot het hart van de mensen spreken. Op voorspraak van Jan Quintus Zwart, die al sinds 1990 de platen van de band uitbrengt, ging de band ook liederen uit de bundel van ‘Johannes de Heer’ en ‘Glorieklokken’ in country stijl opnemen en zingen tijdens diensten en concerten. Meer dan 20 albums heeft de Country Trail Band op haar naam staan, afwisselend Engelstalig of Nederlandstalig. Altijd gaat de opbrengst van die albums naar goede doelen, vooral kleinschalige projecten van Nederlandse echtparen die in ontwikkelingslanden evangelisatie en praktische hulp combineren.

Vrijwel overal in Nederland en ook vaak in Vlaanderen heeft de groep opgetreden, in kerken, in zalen of bij evenementen in tenten of in de open lucht. Er waren tournees naar Amerika, met als hoogtepunt een optreden op de Grand Ole Opry in Nashville in 1995, Israël, Zuid-Afrika, Schotland, Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland. Samen muziek maken tot Gods eer met anderen vindt de band prachtig om te doen. De Country Trail Band werkte niet alleen samen met veel Nederlandse artiesten. Ze begeleidde diverse Amerikaanse artiesten die hier kwamen optreden zoals George Hamilton IV, Ken Holloway, Cathy Carter, Michael Ronstadt, Gordon Mote, Buddy Green & Jeff Taylor, Teresa, Nathan & Susan Forrister, Tim Lovelace, Stephen Hill, Woody & Vonnie Wright. Daarnaast toert de groep geregeld met de bekende Zuid-Afrikaanse zanger Piet Smit. Samen maakten ze twee albums.

Dankbaar voor erkenning

In 1994 werd het lied ‘In the eye of the storm’, dat de groep opnam met het trio Thirza, gekozen als beste countrysong van het jaar in Nederland. In 2009 gebeurde dat weer met het lied ‘The taxidriver’ dat de band met de Nederlandse zanger René Diekman op CD had gezet. Wim Pols werd in dat jaar gekozen tot countryzanger van het jaar en kreeg in 2013 de Zilveren Duif oeuvreprijs voor zijn verdiensten voor de gospelmuziek. Verschillende albums van de Country Trail Band werden genomineerd bij de jaarlijkse Dutch Country Music Awards. Muzikaal is er dus veel gebeurd in die afgelopen 30 jaar. De band is er dankbaar voor en kijkt er met plezier op terug.
Boven alles dienstbaar willen zijn

Maar veel belangrijker nog dan die muzikale reis is de ontwikkeling die de Country Trail Band in haar bediening heeft meegemaakt. De groep is altijd al wars geweest van het ‘artiest zijn’ en wil vooral samen met de mensen een fijne dienst of een mooi concert beleven. Het dienstbaar willen zijn, is in de loop der jaren alleen nog maar gegroeid. “We hebben geleerd hoe meer wij op de achtergrond gaan staan en God de ruimte geven, hoe beter Hij ons kan gebruiken en tot de harten van de mensen kan spreken,” zeggen de bandleden.

Bediening heeft aan diepgang gewonnen

Wat helpt is dat de leden van de groep in die afgelopen 30 jaar niet alleen veel muzikale ervaring, maar ook veel levenservaring hebben opgedaan. Hun leven is daarbij zeker niet alleen over toppen, maar soms ook door diepe dalen gegaan. Er waren ziekte, verdriet, problemen in huwelijken en gezinnen. Dat maakte het soms moeilijk voor de band om de door te blijven gaan. Daarnaast heeft het veel met de band onderweg zijn offers gevraagd van de gezinnen van de bandleden. “Doordat we zelf hebben meegemaakt wat veel mensen op onze concerten meemaken, begrijpen we de mensen beter. Wij weten waarover zij het hebben als zij er met ons over spreken. Wij hebben mogen ervaren dat God liefdevol en trouw blijft, ook als wij de fout in gaan of soms de moed laten zakken. We hebben meer levenservaring in onze bagage en daardoor heeft onze bediening in de loop der jaren aan kracht gewonnen. We hebben ervaren dat er niet alleen buiten maar ook in de kerken veel nood is. Het is mooi om elkaar als christenen te kunnen bemoedigen.”
De band ontmoet veel mensen bij de concerten in het land. De gesprekken bij die ontmoetingen zijn vaak inspiratie voor liedjes, die daardoor heel herkenbaar zijn. “Als we met die liedjes iemand mogen troosten, aan het denken zetten, bemoedigen of even laten ontspannen en laten glimlachen, voelen we ons gezegend.”

Wisselende bezetting

De Country Trail Band is na 30 jaar nog springlevend. Hans, Ruud en Wim vormen de basis met de broer van Hans, Kees Steeds, inmiddels al jaren als vaste waarde met zijn piano, accordeon en stem. Violist Gideon van Buitenen is qua leeftijd de Benjamin van de band, maar hij hoort ondertussen al zo’n 10 jaar tot de vaste bandleden. Zangeres Astrid Langeland is eveneens al lang aan de band verbonden en staat geregeld samen met de mannen op het toneel. Soms neemt ze haar man Marcel mee met zijn sologitaar. Ron de la Bey speelt af en toe mee op steelgitaar en dobro. De samenstelling van de Country Trail Band mag vaak wat wisselend zijn, altijd staat er een ervaren en gemotiveerd team op het podium. En in de zaal zit Wim’s zoon Wouter, die met een HBO-opleiding in audio engineering zorgt voor een gebalanceerd, prettig klinkend geluid.

Volledige dienst of concert verzorgen

Tegenwoordig wordt de Country Trail Band vaak gevraagd om een volledige dienst te verzorgen inclusief samenzang en een overdenking door Hans. Maar ook doet de groep graag volledige concerten, soms vooral met country gospel, soms met een mix van Nederlandstalig en Engelstalig repertoire. Dat repertoire is enorm uitgebreid, de muzikale ervaring en de levenservaring groot en de gedrevenheid en het enthousiasme nog net zo als 30 jaar geleden. De Country Trail Band tot Uw dienst!

Als u interesse heeft in een concert of dienst (we verzorgen complete diensten inclusief samenzang en overdenking), neem gerust contact op met Hans Steeds, telefoon 06 – 52 435 156.